Transformatie met Speelse Thema’s


Review van Puja Sturm van Transformatie met Speelse Thema’s

Puja is een van de oprichters van de stichting Osho Marut te Groningen. Elke maand vindt er, mede dankzij haar, een bloeiend Swingfeest plaats

Onze vaste correspondente, Ma Donna, heeft een nieuw boek geschreven, jullie weten wel, degene die in OMN de nieuw uitgekomen boeken van Osho bespreekt. Het heet: “Transformatie ….. met speelse thema’s”.

Transformatie met Speelse Thema's Ik ben er enthousiast over. Het is een leuk, handzaam boekje. Het lijkt wel de praktische uitwerking van ideeën van Osho. Een boek om vaak te pakken!

Ik heb haar geïnterviewd. De teksten zijn vooral praktisch gericht. “Zoals ik altijd psychologie les gaf. Zo van: heb je er iets aan in je leven? En wát heb je er dan aan?”

Het boek ‘Transformatie met Speelse Thema’s’ is opgedragen aan Osho. Bij elk van de 20 teksten staat een grap uit de Osho-wereld . Bij iedere tekst staan bijpassende illustraties.

Ik noem wat onderwerpen die mij boeiden:

  • Wat is er vrij aan vrijblijvendheid?
  • Met pijn weten om te gaan
  • Het gracieuze mag er meer zijn
  • En enkele zinnen die mij opvielen:

“Breng bewustzijn in je bewegen. In het westen wordt het lopen als louter functioneel gezien, men beweegt zich van A naar B. Het echte zich gracieus voortbewegen, je ervan bewust zijn dat je loopt en er ook van genieten, dat komt uit meditatie voort.”

“Het is nog altijd een vast gegeven dat mensen zich op grote schaal gaan voortplanten. En zo krijgt dan iedereen kinderen zonder dat men diepgaand bij zichzelf heeft nagegaan of dat bij zijn/haar realisatie hoort.”

Nog eentje: “Als je connectie hebt met meer mensen komt er meer schakering in je bloei.”

De zus van Donna, Devi, is verleden jaar overleden. De zus voor wie ze jaren lang zorgde. Donna vertelt dat het maken van dit boek haar enigszins heeft geholpen in haar verdriet. Op zoek naar een nieuwe balans kon ze haar weg een beetje beter vinden.

Voor Donna is het doel van het schrijven van dit boek: “Een ander kan er iets aan hebben. Ik vind het belangrijk om wat bij mezelf speelt toe te voegen aan de wereld, een soort nieuwe geboorte van jezelf is het. Er zijn zoveel mensen die op ’t randje staan om op een andere, een nieuwe manier te gaan leven en ik wil ze zo graag een zetje geven. Als er iets van Osho’s visie overkomt, fijn!!”

Mij verwondert het dat Donna zoveel ideeën heeft. Ze vertelt me dat die in haar opborrelen, als vanzelf. Wat ze ziet in Transformatiezichzelf, daar gaat ze van uit.

Het optimisme van Donna spat aan alle kanten uit het boek, vind ik. Is ze zo optimistisch als het lijkt? “Ik heb een onverwoestbaar zoeken naar wat oké is, ik probeer altijd de positieve kanten op te zoeken.”

Ik zou zeggen: Koop dit boekje; tijdens de feesten ligt het op de leestafel en het kost € 13,95.

Andere titels van Ma Donna, drs. Donna van der Steeg,  zijn:

 

TransformatieCoachen met de Zen Tarot

 

vieren als levenskunst ‘Vieren als levenskunst

 

Transformatie ‘Nieuwe toepassingen voor de Osho Zen Tarot

 

Deze boeken zijn verkrijgbaar aan de leestafel tijdens het maandelijkse Swingfeest van Osho Marut.

Bedankt, Donna, voor dit interview! Puja