Actieve meditatie: een ware revolutie


Verandering door actieve meditatie

Verandering begint bij de individuele mensen zelf. Een collectieve poging tot verandering heeft tot nu toe geen blijvend succesvol resultaat geboekt, als we in de historie kijken. Het kan best zijn dat er een machtswisseling plaatsvindt, maar dat betekTransformatie door Actieve meditatieent niet dat de situatie dan fundamenteel veranderd is. Hierbij sluit het wezenlijke verschil tussen de Rebel en de Revolutionair aan. Aan het fenomeen ‘Rebel’ heb ik op mijn website ‘Donna Rebel 4 you’ gewijd. Het verschil tussen de Rebel en de Revolutionair staat hier beschreven.
Oude gezegdes kloppen regelmatig niet en worden van de ene op de andere generatie doorgegeven zonder dat ze opnieuw op waarheid gecheckt worden. Bij dit spreekwoord klopt de inhoud wel: “Verander de wereld, begin bij jezelf”. Actieve meditatie kan daarin een belangrijke rol spelen.

Er hebben zich patronen in ons vastgezet, door onze cultuur, opvoeding en gewoontes klakkeloos over te nemen. Vaak kon dat ook niet anders, omdat we kind waren en het zo voorgeschoteld kregen. Langzamerhand zijn we in een steeds onleefbaarder wordende wereld beland. Daar spelen vastgeroeste gewoontes een grote rol in. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan het automatisme van de voortplanting, afgezet tegen de problematiek van de overbevolking.

Misschien waren bepaalde gebruiken eens waardevol en zijn ze dat niet meer. Mogelijk zijn ze nooit heilzaam geweest, maar was men zich het niet bewust. In de 21e eeuw is er ruimte voor een nieuw geluid dat zich in de 20e al heeft ingezet. Het is tijd voor een Nieuwe mens, een onbelaste mens. Deze mens is vrij van de geschiedenis en vrij van dOnrust wegwerken door Actieve meditatiee conditioneringen van het verleden. Hij/zij weet het leven in al haar aspecten te vieren. In mijn boek Vieren als Levenskunst, met meditatie suggesties, schrijf ik hierover.

vieren als levenskunstHet bewustzijn hiervan kan bereikt worden door Actieve meditatie.

De tijd is rijp voor Actieve meditatie

Als het ooit mogelijk is, dan is dat nu het geval. Er is ondanks crisis sprake van betrekkelijke welvaart. Mensen snakken naar een gevoel van vervuld zijn, wat uiterlijke zaken hen niet kunnen geven. Als je je innerlijke wereld eenmaal ontdekt, ga je beseffen dat die oneindig is. Die kunnen we niet over ’t hoofd zien, want daar ligt de sleutel voor harmonie.

De innerlijke wereld bereiken we door Actieve meditatie. Ik ken, op basis van tientallen jaren ervaring, geen diepgaandere en effectievere methode dan die. Osho heeft er zijn hele leven aan gewijd om deze in de wereld te brengen. De westerse mens (en inmiddels ook de oosterse) is de meest rusteloze mens ooit. Men kan niet stilzitten, maar moet iets ’te doen’ hebben. Die onrust moet eerst weggewerkt worden voordat hij/zij het innerlijk bereiken kan. Je kunt wel gaan zitten, maar ondertussen draaien de molens van het denken gewoon door. De actieve fase van de Actieve meditatie zorgt ervoor dat eerst het lichamelijk en geestelijk onrustige afgeschud wordt. Daarna kun je gemakkelijker eInnerlijke wereld bereiken door Actieve meditatien dieper in jezelf komen.

Vandaar dat ik de Actieve meditatie een revolutionaire methode noem en die ik iedereen aan kan raden. Want zelf heb ik er enorm veel gehad en nog steeds. Hiermee kom je werkelijk tot je diepste diepten en blijf je niet op hetzelfde niveau rondcirkelen. Voor meer informatie kun je in mijn boek Vieren als Levenskunst, met meditatie suggesties, terecht.

Wekelijks kun je op woensdagavond meedoen aan een combi cursus van Meditatie en Osho Zen Tarot waarin ik ook de actieve meditaties aan bod komen. Er komen diverse thema’s aan bod zoals je in de agenda kunt zien.