Symboliek van de Halve Maan


Elk Moment het Verleden Loslaten

De Halve Maan wordt niet vaak onderkend door mensen en daardoor ook de Symboliek van de Halve Maan niet. Het is meer de volle maan waar men door geraakt wordt. De lichtbol die tot vol aanzwelt, op zijn top is en dan weer afneemt.
Symboliek van de halve MaanIn Zen is de halve maan een belangrijk
symbool , alhoewel er ook weerSymboliek van de Halve Maan niet al te zeer aan iets als symboliek gehecht wordt. Want Zen is natuurlijk, Zen is wild en binnen deze stroming is geen plaats voor allerlei denkconstructies. Maar sommige verschijnselen laten zich nu eenmaal veel gemakkelijker afbeelden dan beschrijven.
Ik toon hieronder de afbeelding van een ragfijne halve maan die in de vroege ochtend gefotografeerd is door Ineke Visser, fotografe te Nieuwegein.

Subtiele Symboliek van de Halve Maan

Het kan niet ontkend worden dat er een magie van uitgaat om deze fijntjes weergegeven halve maan in de verder loodzware lucht te ontwaren.
In de Osho Zen Tarot wordt de symboliek van de halve maan uitgedrukt als ‘inzicht op grond van meditatie’. Het is niet intellectueel iets begrijpen, via dSymboliek van de Halve Maane weg van de logica. Hier zitten mensen vol mee, want onze cultuur is er op geënt. Maar bij de afbeelding van de halve maan staat Meditatie centraal.
Door meditatief inzicht transformeer je, je laat het verleden achter je. De mysticus en wetenschapper Osho heeft het over: ‘every moment dying unto the past’. Een volop levende mens ‘sterft ieder moment’ ten opzichte van het verleden. Het is het ‘sterven tijdens het leven’ waardoor dit zich steeds weer vernieuwt’
In Meditatie kun je een plotselinge verdieping of ‘je meer totaal voelen’ ervaren. Beperkte kaders worden losgelaten en je wordt overweldigd door iets dat groter is dan jij. Daarnaar verwijst de halve maan. Hij staat sSymboliek van de Halve Maanymbool voor de ‘meditatieve dood’, het je plotseling meer in het NU bevinden.
Op verschillende kaarten van de Osho Zen Tarot tref je deze maan aan. Als eerste noem ik de kaart Ripeness/Rijpheid, nummer 9 uit de Regenbogen serie die de verbinding toont tussen het aardse en het hemelse. Alles wat je op aarde zeer intens doet, krijgt een meditatieve kwaliteit. Er is een vloeiende overgang tussen het aardse en het hemelse, want overeenkomstig de stroming Zen is voor beide volop plaats in het leven.  De Symboliek van de Halve MaanWe zien een boom vol met vruchten. Zijn ze rijp? Dat is moeilijk op basis van een afbeelding vast te stellen. Ik merk het aan de bramen in mijn tuin. Ze zien er prachtig donker en glanzend uit. Toch geeft dat geen garantie dat ze ook al werkelijk rijp zijn.
Of er al of niet sprake is van rijpheid, merk je pas als je gaat voelen en ervaren. Laat een braam gemakkelijk los, dan kun je ervan op aan dat de smaak zoet en vol is. Is hij dat niet, dan heb je altijd een wrang gevoel in je mond: de echte bramen-smaak kan zich niet manifesteren.
De Osho Zen Tarot kaart Ripeness/Rijpheid wijst erop, dat je pas in meditatie ervaart of de tijd rijp voor iets is. Daarnaast duidt deze kaart er ook op, dat jijzelf als mens helemaal rijp wordt voor een volgende stap als er meditatief inzicht is, als meditatie een geïntegreerd onderdeel van je leven is.
Telkens als het (halve) maantje opduikt op een kaart van de Osho Zen Tarot, is er meditatie in het spel. Nu betekent Zen in diepste zin al meditatie, want het stamt van het Sanskriet woord ‘Dhyan’ dat voor meditatie staat. Maar deze halve maan op een Osho Zen Tarot kaart wijst ons hier extra op. Ze geeft onze meditatie weer een mooi duwtje.
Op de volgende kaarten zie je de symboliek van de halve maan ook weergegeven, Creativity en Patience.

Creativity/Creativiteit, Grote Arcana kaart nummer III

Symboliek van de halve maan

Creativiteit vindt pas plaats als je je bron vindt in meditatie. Dan hebben je een creatieve uitingen een andere kwaliteit, omdat je gevoed wordt door de universele energie.
Daarnaast kan creativiteit ook leiden tot meditatie, omdat je, opgaand in creatief bezig zijn, jezelf hierin verliest. Er is geen sprake meer van ego dat in de eerste plaats iets wil tonen. Deze creativiteit, bedoeld op de desbetreffende kaart, gaat door alle lagen heen. Hij verwijst daarom ook naar ‘creatief je leven leiden’, creatief met dingen omgaan.

Kaart Patience/Geduld, kaart 7 van Regenbogen

Op de kaart Patience/Geduld, kaart 7 uit de Regenbogen serie, zien we een schitterende weergave van de groei van wijsheid. En als zij, op haar top gekomen, weer afneemt, is ze toch nog altijd aanwezig ook. Ze verdwijnt niet, want er gaat weer een nieuwe cyclus plaatsvinden.
Er zijn nog meer Osho Zen Tarot kaarten waarop de halveSymboliek van de Halve Maan maan te bespeuren is. Interessant om ze te ontdekken en deze in een nieuw licht te begrijpen. Van daaruit is het goed om de symboliek van de Halve Maan te bekijken, zodat ze mer glans an je uitleg van de Osho Zen Tarot kaarten geeft.

Voor alle mogelijke ontwikkelingsmogelijkheden op het gebied van de Osho Zen Tarot en andere verwijs ik graag naar de Agenda van mijn website en naar de beschrijving van de cursussen en workshops.


Over Donna-admin

Psycholoog vanuit westerse scholing. Ontdekking van de 'Psychologie van de Boeddha's' onder inspiratie van de verlichte meester Osho. Meditatie is voor mij een must voor iedereen die wil groeien in bewustzijn. Het is de basis van mijn eigen leven en werken. Eigen bedrijf 'Donna Cursussen en Workshops' waarin ik zelf ontwikkelde cursussen geef en diverse consulten aanbied. Auteur van 5 boeken, waarvan 1 in het Engels. Op mijn andere website www.ma-donna.nl is ook veel informatie over mijn werk en visie te vinden.