Een legpatroon met dynamiek voor de Osho Zen Tarot met 10 kaarten
Geven veel kaarten op tafel voor de Osho Zen Tarot dynamiek? Niet altijd en het is om andere reden ook niet echt raadzaam om snel veel kaarten te gebruiken. Het Zen gezegde ‘veel is weinig’ is vaak een aanbevolen leidraad. Namelijk, als je weinig kaarten ziet, heb je kans om dieper in elke kaart door te dringen. Zeker als je nog niet lang met de Osho Zen Tarot kaarten werkt, zijn patronen met relatief minder kaarten aan te bevelen.
Daarom zitten er ook pas in mijn 2 Vervolgcursussen legpatronen met meer kaarten. Deze worden ook in mijn boek “Nieuwe toepassingen voor de Osho Zen Tarot“ behandeld.
Een legpatroon uit de cursus ‘Psychologie en Osho Zen Tarot‘ is het Keltisch kruis. En het is een van mijn geliefde legpatronen, die er met wat meer kaarten beschikbaar zijn. Dat komt door:
- De dynamiek waarmee het patroon al begint. De 2e kaart ligt dwars op de 1e kaart en werkt versterkend of verzwakkend
- Er is een kaart voor de oude methode en de nieuwe methode, waardoor er ontwikkeling waar te nemen is
- Er is een kaart die staat voor je passie, namelijk wat je graag wilt. Dat geeft opnieuw dynamiek. Van ‘hoe het is’ naar ‘hoe je het graag zou willen hebben’. Daar kan ook ontkenning van de mogelijkheid bij te pas komen.
Dynamiek in het Keltisch kruis in de praktijk
- The Master ligt dwars op Playfulness. Meesterschap over jezelf maakt je meer speels: een versterking dus, in dit geval. Het meesterschap over jezelf zorgt ervoor dat je je speelsheid meer durft te ervaren en te uiten.
- Voor de oude methode ligt de kaart Friendliness: het beleven van gelijkwaardige contacten. Voor de nieuwe methode ligt de kaart Experiencing. Er heeft zich dus een ontwikkeling voorgedaan van: het in gelijkwaardig contact staan naar: zelf ervaren en van de gebaande wegen af durven gaan. Van op relaties gericht zijn naar het individueel opdoen van nieuwe ervaringen.
- In het legpatroon ligt ook nog een kaart die van zichzelf dynamisch is, nl. Thunderbolt: een flinke aardverschuiving. Het is Grote Arcana kaart XVI. Die ligt op de plaats van: wat je van buitenaf aantrekt. Het oude bouwwerk stort in en er wordt plaats gemaakt voor een zijn op dieper niveau, getuige de boeddha die in het centrum van de kaart zichtbaar is.
- De negende kaart van het Keltisch Kruis is Flowering en staat voor wat je vurig verlangt, mogelijk ook (gedeeltelijk) ontkent. Het willen bloeien is hier wel het vurige verlangen dat zich voordoet. Hierbij kun je nagaan wat er al aan bloei gaande is en wat je daarvan mogelijk ontkent. Namelijk: door die te zien, maak je de kans op verdere bloei groter. Voorts is de kaart Flowering hier een uitnodiging om toe te geven aan je verlangen en om in alle opzichten verder te bloeien.