Groei en Bloei hebben we zelf in de hand


Zelf voor je Groei en Bloei zorgen

groei en bloeiOnze Groei en Bloei hebben we voor een groot deel zelf in de hand. Omstandigheden zijn verschillend, maar we hebben allemaal het rijke universum tot onze beschikking. Wat we daar aan voeding uit weten te halen, is aan ons.
Er is zo ontzettend veel om van te gaan groeien en bloeien, maar het ontgaat ons gemakkelijk. Dat komt vooral ook door onze conditioneringen.  We zijn overwegend gericht op de ‘must haves’ die ons van buitenaf aangeprezen worden.
Voordat we ’t in de gaten hebben, raken we dankzij de onafgebroken vertoonde reclames gebiologeerd door het een of andere product: ‘dat moeten we hebben’. Maar het kan hierbij net zo goed om een ervaring, een cursus of een ‘staat van zijn’ gaan. Die zullen ons, zo menen we, pas echte groei en bloei opleveren. Zit de flow er eenmaal in dat voeding van buitenaf aangereikt moet komen, dan is dat de richting groei en bloeiwaarin we zoeken. Maar er ligt potentieel al zoveel ‘hier en nu’ voor ’t grijpen, een kwestie van er ten voordele van jezelf mee om weten te gaan.

Je door een Compliment laten voeden

Complimenten weten in te nemen, is een van de elementen waarmee we onszelf kunnen voeden. Vaak worden ze snel weggewuifd. Mensen nemen het niet tot zich en genieten er niet even intens van. Dat kan door een bedankje en de huivering van geluk even goed fysiek door je heen te laten gaan, “wat heerlijk dat je dit zegt!”. Het is ’t proberen waard om dit wel te doen. Goed stoffelijke voedsel doet je stralen en aangename psychische voeding als een compliment krijgen, doet dat ook.
Kortgeleden complimenteerde ik een musicus met de prachtige klanken die hij ten gehore had gebracht tijdens een optreden. In plaats van de lof in ontvangst te nemen en zich er mee te voeden, stelde hij meteen een wedervraag. Of ik de muziek op zich mooi had gevonden of de manier waarop hij het speelde. Dus ik antwoordde: “The total experience.” Want de theoretische scheiding die hij maakte, weerspiegelde niet mijn ervaring. Maar inmiddels was er een discussie ontstaan. Het voedingsmoment was voorbij en ik gunde hem dat zo van harte omdat het iets bijzonders was wat hij zojuist neergezet had. Kans gemist, volgende keer wel grijpen! Dan bevorderen we eenvoudigweg onze eigen groei en bloei.

 


Over Donna-admin

Psycholoog vanuit westerse scholing. Ontdekking van de 'Psychologie van de Boeddha's' onder inspiratie van de verlichte meester Osho. Meditatie is voor mij een must voor iedereen die wil groeien in bewustzijn. Het is de basis van mijn eigen leven en werken. Eigen bedrijf 'Donna Cursussen en Workshops' waarin ik zelf ontwikkelde cursussen geef en diverse consulten aanbied. Auteur van 5 boeken, waarvan 1 in het Engels. Op mijn andere website www.ma-donna.nl is ook veel informatie over mijn werk en visie te vinden.